7 tips voor een goede haarverzorging: hoe kan ik mijn haar het beste verzorgen?

7 tips voor een goede haarverzorging: hoe kan ik mijn haar het beste verzorgen?

Je wilt je haar toch het beste verzorgen? Maar hoe doe je dit nou naast het gebruiken van een goede shampoo en conditioner? Hier zijn een paar tips die je wellicht kunt proberen!

 • Spoel je haar achteraf na met koud water!
  Je moet er misschien niet aan denken maar het is echt goed voor je haar! Door je haar nog even na te spoelen met koud water sluit het haarzakje. Hierdoor kan bijvoorbeeld je net aangebrachte conditioner goed in het haarzakje blijven zitten en zo optimaal zijn werk doen. Misschien is het even wennen, maar het is zeker het proberen waard!

 • Door gezond eten wordt de kwaliteit van je haar beter!
  Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een gezonder lichaam, betekent indirect ook gezonder haar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan proteïne. Proteïne is dé bouwsteen van je haar, wanneer je deze voldoende binnenkrijgt wordt je haar ook gezonder. Zo kan een tekort aan een bepaalde stof (denk bijvoorbeeld aan ijzer) haaruitval veroorzaken. Maar ook door een gezonde mindset wordt je haar gezonder. Een voorbeeld: iemand die veel stress ervaart in zijn/haar dagelijks leven, hebben vaak meer last van haaruitval.

 • Was je haar niet te vaak!
  Maar is dat niet vies? Nee zeker niet! Teveel je haar wassen is niet goed voor je haar maar ook niet goed voor je hoofdhuid. Door te vaak je haar te wassen ‘spoel’ je eigenlijk je natuurlijke oliën (die zich op je hoofdhuid bevinden) en talg weg. Dit zit er normaal ook en hoort ook op je hoofdhuid thuis.
  Talg is onder andere goed voor de soepelheid. Wanneer je deze eigenlijk ‘wegspoelt’ door shampoo, creëer je een droge omgeving en zal je haar ook droger worden. Verwacht niet dat je meteen veel positief effect gaat zien wanneer je dit wilt veranderen. Je lichaam moet namelijk aan de nieuwe manier wennen en zal hierdoor meer talg gaan produceren: hier wordt je haar vet van. Probeer daarom het eerst rustig af te bouwen. Begin bijvoorbeeld met om de dag je haar wassen i.p.v. elke dag. Hierdoor kan je hoofdhuid rustig wennen aan je nieuwe routine en past hij zijn talgproductie hier ook op aan.
 • Gebruik natuurlijke producten en zo min mogelijk chemicaliën!
  Neem bijvoorbeeld sulfaten. Er is bewezen dat sulfaten de beschermlaag van de hoofdhuid dunner maken. Door een dunnere beschermlaag kan je hoofdhuid sneller gaan irriteren. Dit wil je natuurlijk niet! Probeer deze dan ook te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld natuurlijke producten. Tegenwoordig zijn er genoeg ondernemers op de markt die hun eigen natuurlijke (en vaak ook vegan!) shampoo of conditioners verkopen.

 • Ga opzoek naar jou haartype en pas daar je routine op aan!
  Niets is belangrijker dan een product gebruiken die jou haar echt mooier of gezonder maakt. Er zijn niet voor niets producten voor een bepaald haartype op de markt toch? Zo heeft een product voor vet haar een meer reinigende werking dan een product voor droog haar. Ieder haartype heeft zo zijn eigen verzorging (en styling) nodig. Heb je echt geen idee hebt welk type haar je hebt? Dan kan je natuurlijk altijd kiezen voor een product die is geschikt voor elk haartype!

 • Spoel je haar lekker lang uit!
  Je kan beter iets te lang je haar uitspoelen dan even vlug vlug je shampoo uit spoelen. Neem daarom ook als vuistregel: je haar uitspoelen duurt langer dan shampoo aanbrengen. Wanneer je je shampoo namelijk niet goed uitspoelt, blijven er resten shampoo achter op je hoofdhuid. Dit kan gaan irriteren en zorgt voor vettig haar. Ook kan je hierdoor witte vlokjes in je haar tegenkomen (kleine restjes shampoo dus eigenlijk). Vooral bij mensen met wat donkerder haar valt dit erg op en dat wil je natuurlijk niet!

 • Gebruik je conditioner alleen op het midden en uiteinde van je haar!
  Gebruik een conditioner niet op je hoofdhuid. Je haar is het droogst aan de onderkant en heeft daarom ook de meeste verzorging nodig in de punten. Een conditioner kan je haar de verzorging bieden die je nodig hebt. Wanneer je conditioner aanbrengt op je hoofdhuid, kan je haar juist vettig worden en is het vaak moeilijker te stylen. Breng daarom je conditioner alleen aan op de punten en het midden van je haar!

Geschreven door Indra's Blog: https://www.indrasblog.nl

Terug naar blog